Novosti
VIDEO: 'Žuta mrkva je glavni sastojak za savršen ajngemahtec“'

novosti

Zlata vrijedni savjeti

VIDEO: 'Žuta mrkva je glavni sastojak za savršen ajngemahtec“'

Da je biti član žirija u showu 'Tri, dva, jedan kuhaj!' lako, u žiriju bi bio svatko! Tomislav Špiček, Ivan Pažanin i Željka Klemenčić su kao riznica puna znanja, iskustva – ali i savjeta! Pogledajte što su ovog tjedna naši natjecatelji naučili od vještih članova žirija.

Ide li kruh u mesne okruglice?

Iako u receptu, kojeg su u zadatak dobili Martin i Kristijan, piše kako se u miješano meso za ćufte pomiješa i kruh natopljeno mlijekom, Špiček je priznao kako on nikada ne koristi kruh kad priprema mesnim okruglicama, ali je zato neizbježan kada su u pitanju faširanci. Chef je također savjetovao Annu i Saru da krušne mrvice mogu ići zajedno s mljevenim mesom za mesnu štrucu, no samo kao završni 'tač' – posuti malo krušnih mrvica odozgo kako bi mesna štruca dobila na hrskavosti.

Ajngemahtec nije ajngemahtec bez žute mrkve!

U Zagorju i Međimurju svi znaju za ajngemahtec, baš kao i što znaju da u njega obavezno ide žuta mrkva (korenje, korjen, koren) koja je mnogo manje slatka od narančaste, ali i mnogo vlaknastija. Oduvijek se sije u našim prostorima, ali se ponajprije kuhala kao stočna hrana, poput sitnog krumpira, repe i slično. U posljednje vrijeme ljudi su prepoznali vrijednost žutog korjenja i počeli je stavljati u juhe, grah… Mrkva općenito je nutritivno vrlo vrijedna, a pomaže i pri zdravstvenim teškoćama (smanjuje šećer u krvi, kolesterol, slabokrvnost, pomaže kod žućne i bubrežne bolesti, potiče probavu, poboljšava vid).

Umak od pečenja je jako bitan.

Bečka kuhinja prepuna je zanimljivih mesnih jela, među kojima je daleko poznata i štruca s jajima, koja se zove i Štefani. Ako Špičeka pitate, najvažniji dio je svakako onaj nakon pečenja, kada se štruca obavezno mora podliti s umakom od pečenja. I to nekoliko puta, da meso dobije na sočnosti.

Rižoto se radi isključivo s arborio rižom! No što ako imate crvenu rižu?

Kroz zadnjih pet tisuća godina, čovječanstvo je upoznalo i uzgojilo više od tisuću vrsta riže. Bijela, smeđa, dugog zrna, integralna, basmati, divlja… Svi chefovi se slažu u jednom – da je arborio riža savršena za rižota. No, Tin i Ana su na svoj stol dobili crvenu verziju ove žitarice, koja je ustvari nastala fermentacijom pomoću kvasca Monascus purpureus. Crvena riža kuha se na isti način kao i normalna, bijela riža, no treba joj duže da se raskuha, što je njezin najveći nedostatak.

 

Izdvojeno

Reci što misliš!