Novosti
Kraljica svih riža koja na policama trgovina često dolazi – krivotvorena!

novosti

Svi je vole

Kraljica svih riža koja na policama trgovina često dolazi – krivotvorena!

Basmati riža smatra se “superžitaricom”, budući da sadrži svih 8 esencijalnih aminokiselina. Među omiljenim je namirnicama brojnih svjetskih kuhinja, ali i, nažalost, druga „najkopiranija“ namirnica na svijetu nakon maslinovog ulja.

Riža je biljna kultura stara i do 9000 godina i rijetko koja namirnica je toliko duboko definirana u kulturi, opstanku, civilizaciji i gastronomiji nekog naroda, kao što je to riža za azijske narode, skoro polovice današnjeg čovječanstva: Japana, Vijetnama, Bangladeša, Kine, Indonezije i Indije.

Basmati riža s razlogom nosi ime „kraljicom svih riža“ jer je neodoljivog slatko-cvjetastog mirisa, nezaboravnog okusa i sadrži bogatstvo minerala i vitamina. Najveća prednost basmati riže, osim nezaboravnog okusa, je i vrlo kratko vrijeme kuhanja - do 15 minuta. Odlična je za kombinacije azijskih ili indijskih jela s rižom i povrćem, a može biti i prilog i glavno jelo. Ovu visokovrijednu namirnicu ovog su tjedna u showu 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' pripremali Morana i Domagoj te Andrej i Marijan, i to kao prilog uz povrće pripremljeno u woku.

S obzirom na njene odlike i vrlo visoku cijenu, sve su češći slučajevi krivotvorenja basmati riže u prehrambenoj industriji. U Velikoj Britaniji je 2011. otkriveno kako svaka treća trgovina zdrave hrane prodaje krivotvorenu basmati rižu od barem jednog proizvođača. I dok je čest slučaj da se pod originalnu basmati rižu reklamira spoj druge vrste riže dugog zrna s basmati, zastrašujuće je da su istražitelji pronašli i lažnu rižu koja je bila izrađena od plastične smole i krumpirovog škroba. Naime, procjenjuje se da takve prevare kupce riže u SAD-u koštaju oko 15,7 milijuna dolara godišnje.

Kao razlog lažiranja navodi se i činjenica da riža ima niske prinose i vrlo je osjetljiva na temperaturu te se bere samo jedan mjesec u godini u podnožju Himalaja, a zatim dozrijeva čak devet mjeseci prije nego što ide u prodaju. 

Izdvojeno

Reci što misliš!