Novosti / 321 kulinarski savjeti
Koje je meso najukusnije za pripremu na roštilju?
Damir Spehar/PIXSELL

novosti

ROŠTILJ

Koje je meso najukusnije za pripremu na roštilju?

Iako nam vremenska prognoza ove godine nije baš bila pogodna za roštiljanje na praznik rada, i dalje smo veliki ljubitelji dima i fino pripremljenog mesa.

Meso koje se priprema na roštilju posebnu čar dobiva od dima, a svi ga volimo kada je mekano i podatno. Koje je onda meso najpogodnije za pripremu na roštilju?

Mnogi bi se složili da je to krmenadla, točnije dugi kare, leđni mišić kojeg pronalazimo u svinjskoj fizionomiji. One su najbolje marinirane i pripremane s kostima. Najbolje je meso nasoliti, popapriti po želji, te ostaviti da se marinira ili paca u kombinaciji ulja, luka i crvene paprike po želji. Prilikom pripreme, vatra ne smije biti prejaka, najbolje da ugljen lagano tinja, jer će se inače meso isušiti i postati žilavo i tvrdo.  Kao što smo spomenuli, dobro je ostaviti i kosti jer se meso zbog njih sporije peče, pa samim time dobiva na sočnosti, a kosti daju i posebnu aromu.

Drugo meso koje je najbolje definitivno je mljeveno meso – kombinacija junetine i svinjetine koja se priprema u obliku ćevapa, pljeskavica ili šiš-ćevapa. Ono je podatno, djeca ga obožavaju, a vremenski ne iziskuju mnogo vremena. Ukoliko ih pripremate sami, imate mogućnost dozirati začine kako vam odgovara, a nećete pogriješiti napunite li pljeskavice finim sirom.

Uz sve to odlično ide i povrće sa žara, a neizostavna je i čaša dobro ohlađenog piva. Nadamo se da će nam vrijeme uskoro dozvoliti ovu gurmansku priču!

Reci što misliš!